Mi az a CPU ventilátor?

A központi processzor ( CPU ) a számítógép fő mikrochipje, míg a CPU-ventilátor az a dedikált ventilátor, amely segít a processzor hűvös állapotában. A processzorok belső elektromos energiából termelnek hőt. Minél nagyobb a kereslet a CPU iránt, annál nehezebben működik, és annál melegebb lesz. Ha a CPU túlságosan felmelegszik, hibákat okozhat, és végül „elolvadhat”, teljesen működésképtelenné válik. A CPU ventilátor egy hűtőbordával együtt működik, hogy ezt megakadályozza.

A hűtőborda egy olyan fémes eszköz, amely közvetlenül a CPU-n ül, és a hőt elvezeti a chiptől a hűtő, alumínium, uszonyszerű szerkezetbe. A CPU ventilátor a hűtőbordához kapcsolódik, és a bordákon keresztül levegőt húz. A hűtőbordába beáramló hő elvezetésével a ventilátor közvetett módon lehűti a processzort.

A CPU ventilátor különféle méretben kapható, és általában réz és / vagy alumínium hűtőbordával együtt kerül forgalomba. A specifikációk tartalmazzák az átmérőt és azt, hogy a CPU ventilátor golyóscsapágyakat használ-e, amelyekről azt gondolják, hogy halkabbak, mint a nem csapágyú ventilátorok. A ventilátor és a hűtőborda azt is jelzi, hogy mely processzorokkal kompatibilis, vagy hűtésre alkalmas.

Azok a processzorok, amelyeket hűtőbordával és CPU-ventilátorral árusítanak, általában 5 év garanciát vállalnak, míg a gyakran (de nem mindig) nélkül értékesített processzorokra egy év garancia érvényes. Bár a processzorok azonosak lehetnek, a gyártók tudják, hogy a nem megfelelő hűtés drasztikusan lerövidítheti a CPU élettartamát. Hűtőborda és ventilátor nélkül értékesített CPU esetében a gyártó nem garantálja, hogy az ügyfél megfelelő hűtést biztosít.

Az overclockerek olyan számítógép-rajongók, akik nyomják a CPU-kat, így gyorsabban működnek, mint a forgalmazott specifikációk. Ez azt eredményezi, hogy a chipek a normálisnál melegebben futnak. Sok túlhajszoló inkább saját fejlett, utángyártott hűtőbordákat és ventilátorokat biztosít a túlhajtott CPU-k védelme érdekében. Ezek a hűtőbordák általában magasabbak, mint az átlag, és a CPU-ventilátorok gyakran erősebbek, miközben csendesebbek, kevesebb zajt adnak a rendszernek, mint sok kereskedelmi rajongó.

Mit jelent a processzor?

A processzor egy integrált elektronikus áramkör, amely elvégzi a számítógépet futtató számításokat. A processzor aritmetikai, logikai, bemeneti / kimeneti (I / O) és egyéb alapvető utasításokat hajt végre, amelyeket egy operációs rendszer (OS) ad át. A legtöbb más folyamat a processzor működésétől függ.

A processzor, a központi processzor (CPU) és a mikroprocesszor kifejezéseket általában szinonimaként kapcsolják össze. A legtöbb ember manapság felváltva használja a „processzor” szót a „CPU” kifejezéssel, ez technikailag nem megfelelő, mivel a CPU csak az egyik processzor a személyi számítógépen (PC).

A grafikus processzor (GPU) egy másik processzor, sőt egyes merevlemezek technikailag képesek bizonyos feldolgozás végrehajtására.

A processzorok sok modern elektronikus eszközben megtalálhatók, beleértve a PC-ket, okostelefonokat, táblagépeket és más kézi eszközöket. Céljuk, hogy bemenetet kapjanak programutasítások formájában, és több milliárd számítást hajtsanak végre annak a kimenetnek a biztosításához, amelyhez a felhasználó kapcsolódni fog.

A processzor tartalmaz egy aritmetikai logikai és vezérlő egységet (CU), amely a képességeket az alábbiak szerint méri:

  • Képesség adott időben feldolgozni az utasításokat.
  • A bitek / utasítások maximális száma.
  • Relatív órajel.

Valahányszor egy műveletet végrehajtanak egy számítógépen, például egy fájl megváltoztatásakor vagy egy alkalmazás megnyitásakor, a processzornak értelmeznie kell az operációs rendszer vagy a szoftver utasításait. Képességeitől függően a feldolgozási műveletek gyorsabbak vagy lassabbak lehetnek, és nagy hatással lehetnek a CPU úgynevezett „feldolgozási sebességére”.

Minden processzor egy vagy több egyedi processzorból áll, amelyeket „magoknak” neveznek. Mindegyik mag egyetlen számítási feladat utasításait dolgozza fel egy bizonyos sebességgel, amelyet „órajelként” definiálnak és gigahertzben (GHz) mérnek. Mivel az órajel növelése egy bizonyos ponton túl technikailag túl nehézzé vált, a modern számítógépeknek ma már több processzormagja van (kétmagos, négymagos stb.). Együtt dolgoznak az utasítások feldolgozásával és több feladat elvégzésével egyszerre.

A modern asztali és laptop számítógépek most külön processzorral rendelkeznek a grafikus megjelenítés kezeléséhez és a kimenet küldéséhez a kijelző monitor eszközére. Mivel ezt a processzort, a GPU-t kifejezetten erre a feladatra tervezték, a számítógépek hatékonyabban képesek kezelni az összes, különösen grafikailag intenzív alkalmazást, például a videojátékokat.

A processzor négy alapelemből áll: az aritmetikai logikai egységből (ALU), a lebegőpontos egységből (FPU), a regiszterekből és a gyorsítótárból. Az ALU és az FPU alapvető és haladó számtani és logikai műveleteket hajt végre a számokon, majd az eredményeket elküldik a regiszterekhez, amelyek utasításokat is tárolnak. A gyorsítótárak kicsi és gyors memóriák, amelyek gyakori használat céljából tárolják az adatok másolatait, és hasonlóan működnek, mint egy véletlen hozzáférésű memória (RAM).

 

Kommentek
  1. Én