OLED vs QLED - mi a különbség?

Amikor új tévét keres, rengeteg választási lehetőség van. Mibe kerülhet? Milyen képernyőméret? LED, OLED vagy QLED? Az alábbiakban megpróbálunk elmagyarázni néhány dolgot, hogy Ön jól választhasson.

OLED TV

Az OLED egy viszonylag új technika, amely diódákat (kis lámpákat) használ, amelyek maguk világítanak. Ennek eredményeként nincs szükség háttérvilágításra, így az OLED TV képernyője még vékonyabb, mint az LCD képernyő. Mivel az OLED-képernyő képpontjai (képpontjai) maguk is fényt bocsátanak ki, nagyon nagy kontraszt érhető el. Ez azt jelenti, hogy a fehér és a fekete között nagyon nagy a különbség, és hogy a kép világos és sötét részein még több részlet látható. Ezenkívül a színek és a sebesség megjelenítése fejlettebb, mint a jelenlegi LCD / LED képernyők. Mindez hihetetlen részletekkel, gyönyörű színekkel és nagyon jó kontrasztdal biztosítja a kiváló képminőséget. Ezenkívül az OLED tévék széles látószöggel rendelkeznek és energiatakarékosak.

QLED TV

Az LCD és a LED TV után a Samsung új technológiát vezetett be 2017-ben: a QLED TV-t. A QLED a Quantum Dot fénykibocsátó diódát jelenti, és a Samsung OLED megfelelője. A képernyőt nanokristályréteggel látták el, amely a fény hatásának köszönhetően felszíneződik, ami sokkal magasabb színtartományt eredményez. Ezenkívül a QLED TV-k nagy fényerejűek, így a kép sok környezeti fény mellett is jó marad, például sok beeső fény esetén.

Különbség az OLED és a QLED között

Hogy melyik technika jobb, attól függ, hogy milyen a nézettség. Mindkét technika a lehető legmagasabb minőséget kínálja, de jó maga meghatározni, hogy mely tulajdonságok a legfontosabbak az Ön számára.

Ezért tettük egymás mellé a legfontosabb funkciókat, és elmagyaráztuk, hogyan teljesít a képernyőtípusonként. Felhívjuk figyelmét, hogy a fejlesztések folyamatban vannak, és a gyártók keményen dolgoznak technikájuk esetleges hiányosságainak felszámolásán.

Fekete érték és kontraszt

Az OLED képernyőn minden egyes képpont külön-külön be- és kikapcsolható. Ez szép kontrasztot ad azokban a jelenetekben, ahol sötét és világos képek egyaránt megjelennek. Gondoljon egy éjszakai jelenetre, ahol az ég valóban fekete és a hold fényesen jelenik meg.
A QLED képernyőn nincs lehetőség az egyes pixelek külön-külön be- vagy kikapcsolására. A QLED képernyő mögött kis lámpák vannak, amelyek megpróbálják utánozni az OLED technológiáját. A gyakorlatban ez egyre jobb, de az OLED még mindig jobb ezen a területen.

Színvisszaadás és fényerő

A színek számának és a maximális fényerőnek a kombinációja határozza meg a tévékészülék színvisszaadását. HDR videókkal a lehető legnagyobb színmennyiséget szeretné elérni, hogy a különbségek valóban lecsaphassanak a képernyőn.
OLED képernyő esetén a maximális fényerő alacsonyabb. Ez különösen egy kivilágított helyiségben figyelhető meg.
A QLED tévék kiválóak ebben. A maximális fényerő sokkal nagyobb, és a megvilágított helyiségekben is magas marad a fényerő.

Látószög

Ha sok emberrel néz TV-t, biztos lehet benne, hogy mindenkinek jó a képe. Minél többet ül a képernyő bal vagy jobb oldalán, annál jobban szenvedhet a kép vagy a szín fakulása.
Az OLED képernyők kitűnő látószöggel rendelkeznek, és csak akkor, ha a TV-készüléktől jobbra vagy balra több mint 90 fokkal ül, észreveszi, hogy a színek és a fényerő csökken.
A QLED képernyők látószöge kevésbé széles, mint egy OLED képernyő. 50 foktól kezdve észreveheti, hogy a színek és a fényerő romlik.

Elmélkedés

Gyakran néz tévét napközben, vagy szeret egy erősen megvilágított szobában nézni? Ezután ne feledje, hogy egyes tévék tükrözik.
Általában az OLED tévékre jobban hat a környezeti fény. Ez lehetővé teszi, hogy a lámpa vagy a napfény visszaverődjön a képernyőn.
A QLED képernyőjén található speciális réteg és háttérvilágítás megakadályozza a visszaverődést.

Beégés

A plazmatévék idején gyakran előfordult, hogy az emberek égett tévében szenvedtek.
Az OLED TV-n a beégés kockázata kicsi, de előfordulhat. Ha ugyanazt a csatornát nézi sok órán keresztül egymás után, akkor megeshet, hogy a logó beég. Szerencsére a fejlesztés nem áll meg, és a képpontokat olyan gyakran nullázzák a legújabb OLED tévék.
QLED TV-knél a beégés kockázata nulla. Ez a kvantumpont technológiának köszönhető, hogy a pixelek minősége ne csökkenjen, és ezért tiszta maradjon.

Kommentek
  1. Én